Snelkoppeling voor flessenspoeler

De flessenspoeler “Blast”, die verkocht wordt bij Brouwland, is een zeer handig hulpmiddeltje om snel de binnenkant van flessen te spoelen. Het enige nadeel is dat je hem steeds op en af je kraan moet schroeven wanneer je de kraan ook wilt gebruiken om de spoelbak te vullen of een slang aan te sluiten. Het zou zeer handig zijn om de Blast met een snelkoppeling op een standaard koppelstuk te kunnen bevestigen. Mits een kleine aanpassing is dit eenvoudig mogelijk.

De schroefdraad die de Blast gebruikt (3/4”) heeft dezelfde diameter als de schroefzijde van een standaard messing snelkoppeling. Dit wil zeggen dat de Blast op zo’n koppelstuk kan geschroefd worden in de plaats van een slang . Dan moet wel de slangenpilaar van het koppelstuk verwijderd worden. Ik heb deze afgedraaid op de draaibank, maar met een handzaag, een vijl en wat geduld kan het ook.

Aan de linkerzijde zie je het originele koppelstuk, aan de rechterzijde is de slangenpilaar verwijderd.

Aangezien de Blast niet ver genoeg over de draad van de koppeling kan gedraaid worden, is het nodig om een extra rubberen dichting aan te brengen. Anders gaat het lekken.

Ondertussen liet iemand mij weten dat er standaard koppelstukken bestaan met 3/4” schroefdraad. Bvb van Gardena. Hoewel ik metaal prefereer.

Dit is de Blast rechtstreeks geschroefd op de aansluiting van de kraan.

Dit is de Blast met snelkoppeling. Deze kan zeer eenvoudig afgekoppeld worden, waarna er een standaard pilaar overblijft waarmee de spoelbak kan gevuld worden, of waarop een slang met koppelstuk kan aangesloten worden. Voorwaar gemakkelijk!

Comments